3.03.23 First Friday: Administrative Rule Changes and How They Impact You and Those You Mentor (Kyle Lazell) - Answered Questions

1. Page 12 of the handouts PDF seems to suggest all applicants now apply directly to NCEES - not just those registering for the FE Exam. If I heard Kyle right, only those registering for the FE exam are the ones authorized to register directly with NCEES. Which is it? Related Question: That answer was a bit confusing. So candidates for both FE and PE will register directly with NCEES? That is what I thought I heard. Please clarify!
a. Any applicant may register for the FE and/or PE exam directly with NCEES.  Board pre-approval is no longer required.  

2. Under the new Rules Primary responsibility is no longer required for initial licensure, correct?
a. Yes, that is correct.  P.R. was removed and as a result, initial license applicants may opt to submit their experience through an NCEES Record. 

3. Is the CEU requirement now 18 hours per year ( i.e. including Rules and Administration, Sexual Harassment, Professional Conduct) ?
a. A total of 30 PDHs are required for each renewal.  There are 3 core courses (Statutes/Rules, Prof. Conduct/Ethics and Sexual Harassment Prevention), and the remaining 27 hours are elective.  
4. Are we required to submit the PDH log, or is it still random?
a. DPR does not require submission of PDHs for general renewal.  If you fail to renew and must reinstate your license or you are audited, you will need to provide evidence of your PDHs.  Which may be submitted via an ISPE certificate, NCEES CPD report, etc.  

5. PDH hours used for PE cannot overlap for SE hours, correct?
a. Pursuant to Section 1380.325 (g) of the Rules: 
PDHs that are structural in nature shall not be accepted unless licensee can substantiate how the course enhances their professional engineer license, since a professional engineer in Illinois cannot legally offer or perform structural services.

Also, general courses like “engineering ethics” could satisfy the requirement for both the PE and SE licenses in Illinois.  

6. Can you give examples of topics or programs will fall under the new requirement for professional conduct and/or ethics?
a. As mentioned above, a course on engineering ethics would satisfy the requirement.  

7. Why does structural experience not count toward a PE in Illinois? 
a. In Illinois, the Professional and Structural Engineer professions are licensed separately.  Each has separate requirements for education, examination, and experience.  Accepted experience for the PE license may be obtained in the definition under Section 4 (o) the PE Practice Act of 1989 (which covers civil and geotechnical engineering, not structural).  Structural experience is governed under Section 5 of the Structural Engineer Practice Act of 1989 and is outside the scope of practice for the PE profession.  As such, no structural experience can be accepted for the PE license.  

8. Related Question: Why does IL not accept structural experience as experience for PE licensing when the PE exam has a Structural emphasis afternoon section and that individual may need to get this PE license to be able to transfer it to other states like MO and IA that only requires a PE to perform structural engineering and do not require SE licenses.
a. The NCEES PE Civil/Structural exam is an 8-hour PE exam encompassing the Civil and Structural depth/breadth.  The Civil exam has several afternoon portions available, however they all are considered the Civil PE exam. 

9. Can a PEs employer required employee annual certification of its company polices satisfy the 1 hr ethics and practices requirement.  
a. Yes, it is possible that an employer’s course could satisfy the intent of the requirement.  

10. To be considered for exam approval, does an applicant with a non-approved degree must apply to IDFPR for Board review of the education?
a. No.  As of January 6, 2023, Board pre-approval for NCEES exams is no longer required.  All applicants may register directly with NCEES to sit for the intended examination.

11. What does the term "Primary Responsibility experience" mean?
a. Primary Responsibility was the term used to describe the intent of part of the experience requirement.  Namely that the applicant was “responsible” for the project in question - subject to supervision by a licensed PE.  

12. NCEES requires license certification from the original issuing board.  Will we still be required to fill out a form and ask IDFPR to send this certification to NCEES, or will an individual be able to request this certification through NCEES?
a. Yes, a license certification must be requested through your online IDFPR account.  Once completed, you should receive a courtesy copy of your license info within one hour.  The official license certification including any exam information taken in Illinois will be sent to NCEES  - usually within a week or less. 
 
13. If a PE has 35 PDHs accrued for the 2019 to 2021 period and 5 of those was in the last 6 months of that term, Can 5 of those PDHs carry over to the current period?
a. Unfortunately, no, as the carryover rule was not in effect at that time.  

14. What type of applicants get reviewed by the Board vs. your group?
a. All applications received are initially reviewed by DPR staff.  As of January 6th, most applications are subsequently approved by DPR staff as the applicants must either have an EAC/ABET BS degree or meet the NCEES engineering education standard, pass the two exams and have the necessary experience.  
b. Any application which includes a waiver request is reviewed by the Board. 
c. Any application that does not meet the standard requirements listed in the Rules is reviewed by the Board. 

15. Does this class count for both SE & PE pdh's?
a. This course will satisfy the Statutes/Rules requirement for the PE license only.  

16. to be considered for exam approval with a non-approved degree, do i contact NCEES or IDFPR  for review of the education?
a. An applicant with a non-approved degree would need to contact NCEES to begin the process.  https://ncees.org/records/ncees-credentials-evaluations/ 

17. are any PDH's required to be in person or can all be online courses?
a. All hours may be obtained online.  Pre-recorded or self-study courses require an exam to be accepted.  

18. Will professional ethics courses taken for other states licensing requirements be accepted by IL?
a. If the course name is “engineering ethics” or similar, it would meet the intent of the requirement.  However, courses with “state” specific materials would not – i.e. “Florida laws and rules” or similar. 

19. For your first renewal of the PE do you need the PDH requirements?
a. Pursuant to Section 1380.325 (j) (1) of the Rules, the PDH requirement is waived for the initial renewal. 

20. Comment/opinion:  I would think that the IL SHPT training course would not qualify as professional conduct & ethics, as that would be double dipping.   Professional conduct & ethics should cover the NSPE code of ethics for engineers...things like taking professional charge/PE approval of documents, conflicts of interest, etc.
a. The general stance from DPR  would support this comment.

21. Another comment:  Having an NCEES record is amazing.  It stores the same personal background, education, experience, etc. info found in every state's PE licensure application in one handy place and greatly expedites this endorsement process.  I've gotten a new state's PE license in as few as 3 weeks when it usually takes 6-8 weeks or even longer, depending on the state.
a. This has been similar reaction to most people, once they get the Record set up.  It is also the reason why we are encouraging everyone to document experience through NCEES and submit a record.  
